Ívning 1 Ívning 2 Ívning 3 Ívning 4 Ívning 5 Ívning 6 Ívning 7                
 
 
 

 

Konsument - Förkortningar
Läs texten och gör sedan övningen.
 

Vi är alla konsumenter, dvs vi handlar! Mat handlar vi kanske varje dag och andra saker, t ex möbler, köper vi bara ibland.

Tips 1: Om vi vill kan vi bli medlemmar i vissa mataffärer och samla poäng när vi handlar där. Man får då ett kort och kan få pengar tillbaka eller köpa saker till speciella priser. Varje familj i Sverige får reklam med posten och där finns också information om detta. Fråga din lärare om du vill veta mera - eller fråga i den affär du handlar i!

Tips 2: Det är bra att jämföra priser när du handlar mat. Ofta kan du se på hyllan vad varan kostar per kilo. (Det brukar stå i en gul ruta.) Du kan spara mycket pengar genom att titta där!

Det finns en webbsida: http://www.konsumentverket.se

Där kan du få många tips och svar på dina frågor om:
Barn (leksaker, cyklar etc.)
Bilar och reparationer
Boende
Ekonomi: banker, kreditkort, m m
Energi: exempelvis el
Hushållsprodukter, t ex spis, dammsugare
Internet och IT (informationsteknologi) –video, datorer, bredband, telefon, kameror mm
Mat
Miljö
Reklam
Resor
Skola
Textilier (kläder, möbeltyg etc)

Det finns också en Köpguide där som du kan titta på om du tänker investera i något som är lite dyrare. Där kan du läsa om allt från mikrovågsugnar till gräsklippare.

Övning
I texten som du har läst finns det några förkortningar (skrivs antingen med mellanrum eller punkter) eller kortformer (etc är en kortform som kommer från latin och man uttalar det som et cetera.) De vi söker är svenska. Några av dem (4 stycken) finns i texten och några inte. Skriv vad förkortningen eller kortformen egentligen betyder.

I din kommun eller stadsdel finns det kanske en Konsumentrådgivning? Den finns där för att hjälpa dig och ge dig råd kring dina frågor och problem som konsument.