Ívning 1                            
 
 
 

 

Studiearbeten


Uppgift 1 Gå till SJs hemsida; www.sj.se
Försök hitta svar på frågorna nedan. Var sedan beredd att diskutera dina svar med de andra i gruppen nästa gång ni träffas.

• Vad kostar en tågbiljett, tur och retur Stockholm-Uppsala, studerande, om du beställer via Internet?
• Vad kostar det att åka tåg från Uppsala till Arlanda med normalbiljett?
• Hur lång tid tar tåget från Uppsala till Arlanda?
• Välj en ort i norra Sverige och en i södra Sverige. Ta sedan reda på vilka olika resealternativ (med tåg) som finns mellan de båda orterna och vad de kostar.
   
   
Uppgift 2

Förutom Internet kan man också skaffa sig information via telefonen. Genom att tala med en bandspelare kan man få veta mycket.

Testa! Ring till SAS på 0770 727 727. (Det är gratis). Ta reda på tidtabellen. När kan du flyga mellan Malmö och Stockholm på lördag eftermiddag? Jämför dina resultat på skolan. Vad sa de exakt i instruktionerna? Skriv ner vad du förstår och visa din lärare nästa gång ni ses.
   
   
Uppgift 3 Ta reda på vad ordet pinsam betyder. Skriv en kort berättelse, en halv – 3 sidor, om en pinsam sak som du varit med om i ditt liv. Du kan också berätta om det någon annan har varit med om. Lämna in din berättelse till din lärare nästa gång ni träffas.
   
   
Uppgift 4 Skriv några rader om vad du brukar göra på din fritid och maila till din lärare. Nedan hittar du några ord och fraser som kanske kan vara till hjälp när du skriver.

musik matlagning sport att laga mat
dans att fiska promenader att titta på tv
bilar att simma att sy att träffa kompisar
att läsa att gå på bio att rida att fotografera
Jag gillar Jag tycker om Jag gillar inte Jag tycker inte om
   
   
Uppgift 5 Rita ditt eget familjeträd och berätta om det på nästa lektion.
   
   
Uppgift 6 Ring till badhuset i din kommun. Titta först i telefonkatalogen för att hitta rätt telefonnummer. Fråga vad det kostar att bada för både vuxna och barn. Fråga också om deras öppettider. Berätta i klassen vad du fick reda på.
   
   
Uppgift 7 Läs och lyssna på texten. Plocka sedan ut de nyckelord ur texten du behöver för att kunna berätta om Maria och Mahije för de andra i gruppen. Skriv ner dina nyckelord och ta med till nästa träff. Nyckelord är ord som är viktiga i en text. När man sedan tittar på de orden ska man komma ihåg vad texten handlar om.