Rätt eller fel?

Familjen firar midsommar

Familjen Bengtsson bor i Tumba. De är fyra personer i familjen. Pappa heter Sven och Mamma heter Stina. De har en pojke som heter Adam och en flicka som heter Carola. Adam är 15 år och Carola är 12.

 

Sven är snickare. Han jobbar på olika platser. Mamma är sjuksköterska och jobbar på sjukhuset. Barnen går i skolan.

 

Idag är det midsommarafton. Det är fint väder. Familjen Bengtsson åker till ett par kompisar i Grödinge. De heter Pontus och Lisa och de bor i en villa med en vacker tomt. Pontus och Lisa har en dotter som är fem år. Hon blir glad när Adam och Carola kommer.

 

Familjen Bengtsson åker dit klockan tolv. De tar bilen. Sven kör. De åker till en affär och handlar sill och jordgubbar. Barnen får lite chips, läsk och godis. Stina köper en blomma till Pontus och Lisa.

 

Sven åker sedan och hämtar sin pappa Rune. Rune är ensam. Han bor i Segersjö. Han har inget att göra. Han följer med till Grödinge. Familjen har en stor bil och Rune får sitta fram och mamma sitter bak tillsammans med barnen.

 

Klockan ett kommer de hem till Pontus och Lisa. Stina ger blomman till Lisa och hon blir glad. Pontus och Lisa har dukat bordet för en midsommarlunch. Det finns sill, potatis, knäckebröd, gräslök, gräddfil och öl och vatten. Barnen gillar inte sill. De får köttbullar. Pontus och Rune tar en nubbe. Sven dricker inte sprit för han kör bil.

 

De äter och pratar. De har mycket trevligt. Sillen är god. Rune älskar nubbar. Han dricker flera. Efter maten äter de jordgubbar med glass. Och kaffe förstås. Barnen lämnar bordet och börjar leka. Carola vill inte leka, men mamma visar ett spel.

 

Klockan tre går de till en gård som ligger några hundra meter därifrån. Dit kommer många personer för att dansa. Det är cirka 40 personer där. Några män och kvinnor reser en majstång. Den är cirka 5 meter hög och har många blommor.

 

Tre mäns spelar musik. De spelar fiol, gitarr och dragspel. Alla sjunger dansvisor och dansar runt midsommarstången. Carola gillar att dansa och sjunga.

 

De har några lekar för barnen. De leker fiskdamm. Ett barn får ett metspö. Sedan får han fiska bakom ett lakan. En vuxen sätter fast en påse godis på kroken. Barnen älskar att leka fiskdamm.

 

Några killar har en tävling. De skjuter luftgevär. Den som vinner får en flaska whisky.

 

Stina och Lisa sitter och pratar. Stina gillar att fira midsommar på gården och hon är glad att barnen får göra något roligt.

 

Klockan sex går de tillbaka till Pontus och Lisas hus. Pontus tänder grillen. Nu ska de äta middag. Lisa tar fram tallrikar, gafflar, knivar och glas. Sedan dukar hon bordet. Pontus tar fram kött och öl. Rune vill ha en nubbe och det får han.

 

Barnen leker med några andra barn som bor i huset bredvid. Stina säger att de ska vara lite tysta, men Pontus säger att det är ok. Det gör inget. Lisa sätter på lite musik.

 

Pontus lägger köttet på grillen och det börjar lukta gott. Rune är mycket hungrig. Han tar en nubbe till. Pontus pratar lite med pappa. –Ta det lugnt nu pappa, säger han. Pappa tittar lite upp mot himlen. Sedan hickar han.

 

Efter en halvtimme är maten färdig. Lisa ropar på barnen. Lisa och Stina dricker vin till maten. Pontus dricker öl och Sven och barnen dricker läsk. Rune sover. Alla pratar och har trevligt. Lisa gjort en tävling som heter gissa artisten. Hon spelar upp lite musik i sin telefon och sedan får de andra gissa vilken artist det är. Pontus tycker att det är kul.

 

Klockan elva är barnen trötta och vill åka hem. Sven och Stina tackar och sätter sig i bilen. Pontus väcker Rune och säger att de ska åka hem. Rune blir glad och vill ha något att äta. –Du får ta en korv när du kommer hem. Kom nu pappa! Sedan åker de hem. Det har varit en fin dag.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rätt eller fel?

R eller F?

1. Familjen firar midsommar hos sina föräldrar.
2. Rune är Svens pappa.
3. De dansar först. Sedan handlar de.
4. Barnen äter inte sill.
5. Rune kör hem hela familjen efter festen.